Македонија

Вести и новости од Македонија.

Влада на РМ: Договорот за концесија е склучен во 2015 со поранешната влада

Реакција на Владата на РМ на прес-конференцијата на ВМРО ДПМНЕ: Во врска со прес конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ, одржана на 24-ти октомври 2018 година, ја информираме јавноста, дека повторно, по кој знае кој пат, беа изнесени неточни информации односно невистини преку кои неуспешно се прави обид да се наруши угледот на Владата на Република …

Прочитајте повеќе »

Резиме на градоначалникот Илија Јованоски за едногодишното работење: „Долгот на Општина Прилеп е нула денари!“

„Прв капитален проект на Општина Прилеп е вратениот долг кон добавувачите и доверителите во висина од 104 милиони денари. Долгот на Општина Прилеп е нула денари! За мене е задоволство што следната година ќе стартуваме од нула. Сите средства ќе бидат во оптек. Иако годинава се реализираа сите активности, ние …

Прочитајте повеќе »

ЈКП „Комуналец“ лидер во државата во селектирање на отпад од пакување

ЈКП „Комуналец“ е најголемото јавно претпријатие во Прилеп, кое со години се соочува со оперативни и финансиски проблеми. На самиот крај на минатата година кога на чело на „Комуналец“ беше назначен Звонко Јованоски, претпријатието имало блокирана сметка и долг кон државата, добавувачите и вработените, во висина од над 90 милиони …

Прочитајте повеќе »

ЈКП „Водовод и канализација“ набавува современа опрема за откривање на губитоците на вода

Во моментот на преземањето на раководењето на ЈКП „Водовод и канализација“ од страна на актуелното раководство, во ноември 2017 година, јавното претпријатие имало долг од околу 16 милиони денари кон Секторот за води при Министерството за заштита на животната средина, како и неколку милиони денари по фактури, со рок на …

Прочитајте повеќе »

ЈП за ПУП набавува 4 нови автобуси на метан кои ќе бидат вклучени во градскиот превоз

На денешниот отчет за работењето на ЈП за ПУП во текот на изминатата година, в.д. директорката Марија Цветаноска истакна дека одделението за јавен градски превоз располага со 13 крајно амортизирани автобуси, со просечна старост од над 22 години и изминати 3 милиони километри. „Моментално во функција се 7 автобуси, кои …

Прочитајте повеќе »

ЈКП „Пазари“ е финансиски стабилизирано, следуваат инвестиции за модернизирање на градскиот пазар

На денешниот отчет за работата на градоначалникот на Општина Прилеп и директорите на четирите јавни претпријатија, директорот на ЈКП „Пазари“, Кристијан Илиески рече дека при доаѓањето на чело на претпријатието се соочил со безредие, финансиски проблеми, неисплатени плати и надоместоци на вработените, обврски кон добавувачите, неисплатен ДДВ, “нула“ состојба на …

Прочитајте повеќе »

Груевски ја добил пресудата, го чека упатниот акт

Експремиерот Никола Груевски и неговите адвокати ја примиле пресудата од Апелацискиот суд со која тој е осуден на две години затвор поради набавка на луксузниот „мерцедес“, за потребите на Министерството за внатрешни работи. Пресудата сега автоматски преку АКМИС системот треба да биде доделена и до судија за извршување на санкции …

Прочитајте повеќе »

За руската агенција „Спутњик“ земјава е „С. Македонија“

Руската новинска агенција „Спутњик њус“, порано позната како „РИА Новости“ и „Гласот на Русија“ веќе ја преименува Република Македонија во Северна Македонија. Со наслов „Грција, С. Македонија, почнаа да разговараат и покрај идентитетскиот конфликт“ руската агенција која е дел од владиниот медиумски конзорциум „Росија Сегодња“, во понеделникот објави интервју со професорот Неофитос Лоизидес од …

Прочитајте повеќе »