Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Прашањето за употребата на јазиците е испит кој Европа сè уште не го положила со успех

Прашањето за употребата на јазиците е испит кој Европа сè уште не го положила со успех

Пишува: м-р Анита Ангеловска Почитувањето, заштитата и унапредувањето на човековите и на правата на припадниците на малцинствата во мултиетничките општества на кои тие припаѓаат, се основниот услов за прогрес на човештвото. Тоа е и базичниот критериум според кој се оценува и владеењето на правото во државите. Образованието на мајчин јазик …

Прочитајте повеќе »

Крушево станува туристичка дестинација за 4 сезони

Крушево станува туристичка дестинација за 4 сезони

Пишува: Сотир Габелоски Заложбата на Општина Крушево за продолжување на туристичката сезона и создавање на дестинација за 4 сезони, веќе дава резултати, што го покажуваат и податоците на Државниот завод за статистика. Според Заводот, од аспект на бројот на ноќевања, времетраење на престојот и бројот на посетители, посетеноста на Крушево …

Прочитајте повеќе »

„Арапска ноќ“, ново уметничко достигнување на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“

„Арапска ноќ“, ново уметничко достигнување на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“

Пишува: Зоран Милошески „Арапска ноќ“ се состои од 5 монолози кои се вешто испреплетени во една комплексна целина. Ваквата форма ја истакнува изолираноста и осаменоста која ја носи модерниот живот во градовите, каде што луѓето живеат толку бликсу едни до други, а толку ретко комуницираат меѓу себе. Оваа приказна е …

Прочитајте повеќе »

Интервју со проф. Трајче Стафилов: Енормни количини на отпад кој содржи тешки метали е депониран на отворен простор

Интервју со проф. Трајче Стафилов: Енормни количини на отпад кој содржи тешки метали е депониран на отворен простор

Разговараше: Зоран Милошески Трајче Стафилов е професор на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје. Автор е на 26 монографии и 450 научни трудови со Импакт фактор, од кои најголемиот дел се презентирани надвор од границите на нашата држава. Ментор бил на 20 докторски и 56 магистерски дисертации, како …

Прочитајте повеќе »

Извинете, може нешто да прашам?

Извинете, може нешто да прашам?

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска За да побара одредена услуга, секој од нас барем еднаш во животот се има “поклонето“ пред некој шалтер. Луѓето коишто работат на шалтерите треба да обезбедат услуга од доменот на работа на институцијата во која соодветниот шалтер се наоѓа, а која пак, е создадена токму …

Прочитајте повеќе »

„Арапска ноќ“ – нова премиера на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“

„Арапска ноќ“ – нова премиера на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“

Пишува: Зоран Милошески На матичната сцена во театарот „Војдан Чернодрински“, ансамблот на прилепскиот театар утревечер, петок 17-ти мај, премиерно ќе ја изведе претставата „Арапска ноќ“, на авторот Роланд Шимелфениг, а во режија на Зоја Бузалковска. „Арапска ноќ“ е современа приказна за една чудна ноќ на станарите на еден станбен блок, …

Прочитајте повеќе »

Со објавениот Извештај, Државниот просветен инспекторат ја девалвира наставничката професија

Со објавениот Извештај, Државниот просветен инспекторат ја девалвира наставничката професија

Пишува: м-р Анита Ангеловска Апатијата која подолго време е присутна меѓу наставниот кадар во основните и средните училишта заради многуте реформи и обиди да се подобри образованието, како клучен сегмент на секое општество, дополнително ја продлабочува извештајот кој го објави Државниот просветен инспекторат за работата на наставниците. На повеќето медиуми …

Прочитајте повеќе »

Синдромот „гости”

Синдромот „гости”

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Се сеќавам уште од мала, а верувам дека и секој од вас барем еднаш се соочил со „синдромот гости”. Тоа се случува во многу семејства кои кога имаат гости, сите стануваат покултурни, поразумни, потрпеливи, пофлексибилни. Дури и сум била на гости кај блиски комшии или …

Прочитајте повеќе »