Пари

Континуирано расте просечната плата, позитивни економски трендови

Континуирано расте просечната месечно исплатена нето – плата по вработен. Согласно податоците на Државниот завод за статистика, во март 2021 година изнесувала 28.217,00 денари, што е за 6,8% повисока од истиот месец во 2020 година, или зголемувањето изнесува 1.795,00 денари за една година. Според денешните податоци на ДЗС, ваквото зголемување …

Прочитајте повеќе »

Бензинот „еуросупер БС-95“ поевтинува за половина денар, цената на другите горива останува иста

Малопродажните цени на нафтените деривати се намалуваат во просек за 0,51 проценти, информираше Регулаторна комисија за енергетика и водени ресурси. Цената на бензинот „еуросупер БС-95“, се намалува за половина денар литар и со тоа ќе изнесува 68 денари за литар. Малопродажните цени на бензинот „еуросупер БС-98“, на дизелот и на …

Прочитајте повеќе »

Компаниите бараат да се донесе пакетот закони за управување со отпад, за да не бидат неправедно казнети

Асоцијацијата за посебни текови на отпад при Стопанска комора бараат што побрзо носење на Законот за управување со отпад, Законот за управување со пакување и отпад од пакување, Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема, Зконот за управување со батерии и акумулатори и …

Прочитајте повеќе »

За поголем извоз на глобалниот пазар, македонските компании ќе влезат во дата-базата на добавувачи од Западен Балкан

Околу 400 македонски компании од сите сектори треба да бидат вклучени во дата-базата на компании од Западен Балкан при процесот на мапирање на добавувачи за полесен пробив до глобалните парази, најави Татјана Штерјова Душковска од Стопанска комора, претставник на Коморскиот инвестициски форум. Ова мапирање на добавувачите од Македонија е во …

Прочитајте повеќе »

Стартува петтиот пакет антикризни мерки, компаниите од денеска можат да аплицираат за финансиска помош

Од денеска до 30 април компаниите и самостојните вршители на дејност ќе можат до Управата за јавни приходи да поднесат апликација за финансиска подршка за исплата на платите на вработените, за месеците февруари и март годинава, според донесениот петти пакет антикризни мерки. Вкупната финансиска помош од буџетот која е обезбедена …

Прочитајте повеќе »

Бесими и Николовски: Нулта толеранција за корупцијата и неформалната економија за забрзан и одржлив економски раст

За подобра деловна клима и забрзан и одржлив економски раст, потребно е во континуитет да се работи на екосистем со нула корупција и праведна (лојална) конкуренција, каде сите ќе го плаќаат својот дел од давачките. Во оваа насока се и 16-те мерки од Акцискиот план за сузбивање на сивата економија …

Прочитајте повеќе »

Македонците најмногу пазареле онлајн во странство од е-продавници од Обединето Кралство и Унгарија

Согласно објавените податоци од Народната Банка, Асоцијацијата за е-трговија го анализираше бројот и вредноста на реализирани онлајн трансакции со домашни платежни картички кон странски е-продажни места со цел да се креира слика каде најчесто Македонците купувале онлајн во текот на 2020 година. Во текот на 2020 година македонците реализирале вкупно …

Прочитајте повеќе »

Календар на даночна регулатива – нова алатка на МФ за зголемена транспарентност и предвидливост во бизнис-околината

Министерството за финансии на својата веб-страна го објави Календарот на даночна регулатива – нова алатка за транспарентност и поголема предвидливост на бизнис климата во земјава. Во Календарот објавени се сите планирани промени на даночната регулатива до крајот на годината. Целта е да се информира бизнис-заедницата, како и јавноста, за да …

Прочитајте повеќе »