Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Анализа на „Порталб“: Колку должат претпријатијата, министерствата и општините?

пари пензии плати

Кои институции колкави долгови имале на крајот на првото економско полугодие? Анализата на „Порталб“ покажа дека државната ЕЛЕМ повеќе не е во десетте државни институции, фирми со најголеми доспеани, а неплатени обврски заклучно со првото економско полугодие. Затоа пак, во оваа група се вброи Општа болница Кичево. Долгови на jaвни претпријатија и …

Прочитајте повеќе »

Народната банка објави Поимник на термини од банкарското и централнобанкарското работење

Народната банка изработи Поимник на термини од областа на банкарското и централнобанкарското работење. Со Поимникот е објаснето значењето на околу стотина стручни термини, на едноставен јазик, разбирлив за широката јавност. Поимникот, е достапен на следнава врска. „Финансиската едукација е една од стратегиските цели на Народната банка. Населението коешто има познавања од …

Прочитајте повеќе »

Министерство за финансии: Низа мерки за сузбивање на сивата економија дел од реформата

министерство за финансии

Борбата против сивата економија е дел од реформата во јавните финансии. Со системските измени ќе се преземат низа мерки за формализирање на неформалниот сектор, пишува во својата најнова колумна министерот за финансии, Фатмир Бесими. Акцискиот план за сузбивање на сивата економија ги опфаќа двете страни на неформалниот сектор – понудата …

Прочитајте повеќе »

Министерство за економија: Се замрзнува маржата на огревно дрво и пелети за огрев на 10%

лого министерство за економија

На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе Одлука за определување највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата за: огревно дрво од даб; огревно дрво од бука и пелети за огрев. Согласно Одлуката највисоката трговска маржа за овие производи за сите трговци се утврдува во висина …

Прочитајте повеќе »

НБРСМ не ја менува основната каматна стапка, ризик по цените на храната и енергијата е војната во Украина

Народна банка НБРСМ

На вчерашната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка било одлучено да не се менува основната каматна стапка на благајничките записи, односно истата да остане на нивото од 2,5%. Понудата на благајнички записи на редовната аукција не се промени и изнесува 10 милијарди денари, информираат од Народната …

Прочитајте повеќе »

Министерство за финансии: Дали ќе има прогресивен данок или не – ќе се одлучи низ јавна дебата

министерство за финансии

Основата на Концептот за даночната реформа е проширување на даночната основа преку повеќе измени во даноците на добивка, личен доход и додадена вредност, како и зелено оданочување. Истите претходно ќе бидат дискутирани и дебатирани со сите општествени чинители. Дали ќе се воведува прогресивно оданочување или не ќе биде дел од …

Прочитајте повеќе »

Инфлацијата во јули се искачи на 16 отсто, трошоците на живот за еден месец скокнале за 1,9 отсто

инфлација супермаркет

Годишната инфлација во земјава во јули 2022 година се искачи на 16 отсто, додека индексот на трошоците на живот во период од јуни до јули 2022 година се зголемиле за 1,9 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Индексот на цените на мало бележи зголемување од 14 отсто во …

Прочитајте повеќе »

Од ноќеска поевтинуваат сите горива во земјава

горива бензини

Нафтените деривати од ноќеска на полноќ ќе се продаваат по пониски цени, откако Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ) донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на горивата, во просек, за 2,80 отсто во однос на последната одлука од 5 август. Најголемо намалување има кај …

Прочитајте повеќе »