Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Јулските пензии ќе бидат исплатени во два дена – во понеделник и вторник

Јулските пензии ќе бидат исплатени во два дена - во понеделник и вторник

За разлика од претходните месеци кога исплатата на пензиите се вршеше во четири групи, јулските пензии на пензионерите ќе им бидат исплатени во две групи: Исплатата на пензиите во висина до 14.000 денари ќе се изврши во понеделник, 31 јули, додека следниот ден, вторник 1 август, ќе бидат исплатени пензиите …

Прочитајте повеќе »

Не работат картичките од сите банки, пари можат да се подигнат само од банка

Не работат картичките од сите банки, пари можат да се подигнат само од банка

Засега единствен начин да се подигнат средства во готовина е директно од шалтерите во банкарските експозитурити филијали Веќе неколку часа не функционираат банкарските картички во земјава, со што граѓаните се оневозможени да вадат пари од банкоматите или да плаќаат преку ПОС терминалите во земјава. Граѓаните не можат да подигнат готовина …

Прочитајте повеќе »

Анализа на Finance Think за влијанието на војната во Украина врз македонските фирми

Finance Think

Finance Think ја публикуваше студијата „Влијанието на кризата предизвикана од конфликтот во Украина врз фирмите во Северна Македонија: докази од микроанкета“. Линкот до целата анализа е овде. Целта на оваа студија беше да се процени влијанието на кризата предизвикана од конфликтот во Украина врз фирмите во Северна Македонија. Се потпиравме …

Прочитајте повеќе »

Министерство за финансии: Ги штитиме интересите на граѓаните, утврдени максимални трошоци за кредитите од финансиските друштва

Министерство за финансии

Законското решение, кое го подготви Министерството за финансии, а е во насока на поголема заштита на граѓаните кои ги користат услугите на финансиските друштва доби зелено светло во Собранието на РС Македонија. Со Законот се обезбедува значително поголема заштита на граѓаните корисници на услугите на финансиските друштва и зголемување на …

Прочитајте повеќе »

Ако почетната плата на наставник е 29.258 денари, од септември ќе биде 32.183

пари плата пензии

За прв пат после 24 години, вработените во образование ќе почнат да добиваат регрес за годишен одмор Септемвриската плата за наставниците и стручните соработници од септември ќе биде повисока за 10 отсто. Тоа значи дека ако почетната плата на наставник во основно образование, која сега изнесува точно 29.258 денари, од …

Прочитајте повеќе »

Расте довербата на бизнисот во институциите, годинава рекордни 432 апликации на компании за поддршка на инвестиции

Расте довербата на бизнисот во институциите, годинава рекордни 432 апликации на компании за поддршка на инвестиции

Соопштение за јавност на Владата на РСМ Денеска се одржа тематска седница на Владата на Република Северна Македонија за договорите на компании за државна поддршка по Законот за финансиска поддршка на инвестиции. Оваа година има рекорден број на апликации од компании, што значи дека расне довербата на бизнисот во институциите. …

Прочитајте повеќе »

Владата и синдикатите постигнаа договор, од септември 10% повисоки плати и нова Методологија за пресметка на плати во јавниот сектор

Владата и синдикатите постигнаа договор, од септември 10% повисоки плати и нова Методологија за пресметка на плати во јавниот сектор

Владата и синдикатите по успешните преговори и отворен дијалог, дојдоа до заедничко решение кое трајно ќе го реши прашањето за платите на вработените во јавниот сектор. На вчерашниот работен состанок, двете страни договорија 10% раст на платите од септември 2023, како и исплата на регрес за годишен одмор за 2023 …

Прочитајте повеќе »

Државата ги „опари“ партиите

Државата ги „опари“ партиите

Политичките партии ги добија парите од државниот буџет. Најмногу земаа три најголеми партии кои освоија и најмногу гласови на последните избори, ВМРО ДПМНЕ – 1. 491. 000 евра, СДСМ – 1. 323.000 евра и ДУИ – 677.800 евра. Законот со кој им следува 0,10% од годишниот буџет нема да се …

Прочитајте повеќе »