Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Вицегувернерката Митреска: Резултати од монетарната политика се големата доверба во домашната валута и забавувањето на инфлацијата

Вицегувернерката Митреска

Резултатите од монетарната политика што ја води Народната банка ги гледаме во забавувањето на инфлацијата, големата доверба во домашната валута, но и во умереното забавување на кредитната активност за да не се предизвика голем шок во економијата. Ова го истакна вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, при гостувањето на „Блумберг …

Прочитајте повеќе »

Комисијата за финансирање и буџет ќе расправа за прераспределба на буџетот

Комисијата за финансирање и буџет ќе расправа за прераспределба на буџетот

Собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска треба да расправа за Предлог одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите. Комисијата за финансирање на одделна седница ќе дебатира и за Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за извршување на Буџетот на Република …

Прочитајте повеќе »

АНАЛИЗА: Увид во ребалансот на Буџетот, помалку трансфери за невладините, кратења за комунални услуги

евра

Кај сите ресори и институции се предвидени повисоки буџети за плати, придонеси и надоместоци, но од друга страна има кратења Милионски суми од капиталните расходи се скратени за да се обезбедат пари за повисоки плати. Кај сите ресори и институции се предвидени повисоки буџети за плати, придонеси и надоместоци, но …

Прочитајте повеќе »

МТСП: Пензиите ќе се исплаќаат на почетокот на месецот, се враќа редовниот начинот на исплата како пред пандемијата

пари пензии плати

Министерство за труд и социјална политика ги известува пензионерите дека пензиите ќе продолжат да се исплаќаат редовно. Министерството известува дека со исплатата на пензијата за месец август се враќа редовниот начин на исплата наместо предвремената исплата на пензијата воведена поради прогласувањето на пандемија во државата и донесените мерки за заштита …

Прочитајте повеќе »

АНАЛИЗА: Внатрешен долг од 443,5 милиони евра

АНАЛИЗА: Внатрешен долг од 443,5 милиони евра

На новата должничка листа се наоѓаат болниците од речиси сите градови во земјава. Долгови повисоки од 2 милиони евра пријавиле скоро сите скопски клиники – за хематологија, неврологија, дигестивна хирургија, кардиологија како и Институт за белодробни заболувања Козле Не запира трендот на пораст на внатрешниот долг. Доспеаните а неплатени обврски …

Прочитајте повеќе »

Зошто паѓа руската рубља?

Зошто паѓа руската рубља?

По пет дена последователни загуби, руската рубља падна под психолошки важната граница од 100 рубљи за 1 американски долар. Што го предизвикува падот? Руската валута проби уште еден праг на пад на вредноста. За време на викендот, 1 рубља вредеше само 1 американски цент, значи за 1 американски долар требаше …

Прочитајте повеќе »

АНАЛИЗА: Отпис на камати – извршителите почнаа со пресметки, застарувањето на долговите направи “хаос”

АНАЛИЗА: Отпис на камати – извршителите почнаа со пресметки, застарувањето на долговите направи “хаос”

Новите законски решенија стапија на сила, а извршителите добиле насоки индивидуално да ги почнат пресметките и анализата за запирање на наплата на затезна камата во предмети каде таа го достигнала износот на основниот долг Извршителите ги започнаа пресметките за наплата на затезна камата според новите усвоени законски решенија – се …

Прочитајте повеќе »

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава

Според информациите од Министерството за финансии, кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед, земјава го има во континуитет од 2013 година и е задржан и покрај здравствено-економската криза и ценовната и енергетската криза Агенцијата „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава ББ со стабилен изглед. Во својот најнов извештај …

Прочитајте повеќе »