Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Стапуваат на сила препораките и мерките за надминување на праг на алармирање за ПМ10 честички за Град Скопје, Кичево, Кавадарци и Струмица

Владата на Република Северна Македонија, согласно информацијата на Министерството за животна средина и просторно планирање за надминување на прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрометри (надминување на вредноста од 150 микрограми на метар кубен во текот на два последователни денови) на мерните места во Скопје – …

Прочитајте повеќе »

Собранието го усвои Буџетот за 2023 година од над 324 милијарди денари

Собранието на РСМ вчера попладнето го усвои Дополнетиот предлог буџет за 2023 година, чија висина изнесува 324,8 милијарди денари, информираат од Министерството за финансии. Приходите во Буџетот за 2023 година се планирани на ниво од 282,1 милијарда денари, што е за 14,8 отсто повисоко од 2022 година, притоа дефицитот е …

Прочитајте повеќе »

Талевски: 274 милиони евра наменети за одбраната, за поефикасна и помотивирана Армија

Прес-конференција на Миле Талевски, пратеник на СДСМ Почитувани граѓани, Со предлог Буџетот за 2023 година, продолжуваат инвестициите во секторот одбрана и унапредување на условите за работа во Армијата, која е дел од НАТО. Буџетот за одбраната за следната година е за 24,22 отсто поголем во однос на 2022 година и …

Прочитајте повеќе »

Посета на јапонскиот амбасадор на прилепска „Витаминка“

Н.Е. Амбасадорот Савада Хиронори, деновиве оствари работна посета на ПИ „Витаминка“ АД Прилеп. Во рамките на посетата, чиј домаќин беше претседателот на Одбор на директори, Симон Наумоски, како и директорите Наташа Стојковска и Владимир Трпаноски, делегацијата имаше можност да се запознае со работењето на компанијата, финансиските резултати, деловните активности, како …

Прочитајте повеќе »

Ковачевски и Битиќи: Со државна поддршка, плановите за развој на компаниите се остваруваат, 300 нови работни места во ЕјџТекГруп

Премиерот Димитар Ковачевски заедно со вицепремиерот за економски прашања и координација на економските политики Фатмир Битиќи ја посетија компанијата ЕјџТек Груп (HTEC), каде ќе се отворат 300 нови работни места во државата. Компанијата потпиша договор со Владата според Законот за контрола на државна помош за петгодишен инвестициски проект започнат во …

Прочитајте повеќе »

По петти пат СОУ „Ѓорче Петров“ го организираше креативниот конкурс „Јелена Крстиќ“

Оваа година СОУ „Ѓорче Петров“- Прилеп, односно професорите од Активот по текстилство и професорката по ликовна уметност, Марта Макеска, по петти пат го организираа креативниот конкурс „Јелена Крстиќ“. Соработник во организацијата и реализацијата на конкурсот беше и модното ателје „Сидор“ од Скопје со модниот креатор Дејан Сидороски, кој средношколските денови …

Прочитајте повеќе »

Училишната лабораторија во СОУ „Ѓорче Петров“ доби лабораториска опрема од Витаминка

Средното општинско училиште „Ѓорче Петров“ Прилеп за потребите на училишната лабораторија доби донација од Витаминка, лабораториска опрема. Станува збор за нова и за користена но функционална опрема на која што учениците ќе може да учат но и да изведуваат потребни експерименти соодветно наставниот план. „Донацијата се состои од: микроскоп и …

Прочитајте повеќе »

АНАЛИЗА НА РАБОТАТА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ПРИЛЕП

Совет на општина Прилеп

Совет на општината  Советот е претставнички орган на граѓаните на општината. Советот на општина Прилеп го сочинуваат 27 членови, претставници на граѓаните, од чиј ред се избира претседател на Советот. Претседателот на Советот ја организира работата на Советот, ги свикува и раководи со седниците на Советот, ги потпишува прописите што …

Прочитајте повеќе »