Актуелно

Од вторник започнува исплатата на пензиите за месец април

Пензионери во парк пензии

На синоќешната седница, Владата ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за месец април 2022 година и го задолжи Фондот за пензиско и инвалидско осигурување да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 21.04.2022 година. Со тоа, банките треба да обезбедат пензионерите да може да …

Прочитајте повеќе »

Ковачевски: Антифашистичката определба е дел од нашиот национален идентитет

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски со видео обраќање се осврна на провокациите што по повод отворањето на бугарскиот клуб во Битола поттикнаа говор на омраза и недоверба со намера да ги поткопаат и стават под сомнение досегашниот напредок во дијалогот меѓу Скопје и Софија постигнат од …

Прочитајте повеќе »

Владата предложи покачување на платите од 10% за вработените во училиштата и градинките

Владата на Република Северна Македонија на денешната 40-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбите во основните и средните училишта предизвикана од штрајкот на вработените, а согласно одлуката на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Со заклучоците по оваа точка Владата го задолжи Министерството за образование и наука, …

Прочитајте повеќе »

Кадровски промени во Пошта, Фонд за здравствено осигурување и Инспекциски совет

Влада

На денешната седница Владата одлучуваше и по решенијата на Комисијата за кадровски прашања и заклучи да му препорача на Надзорниот одбор на Акционерско друштво за поштенски сообраќај „Пошта на Северна Македонија“ да го отповика Јани Макрадули од должноста претседател на Управниот одбор и генерален директор и на оваа позиција го …

Прочитајте повеќе »

Народен правобранител: Образовниот процес на децата не треба да трпи последици од штрајкот

Правото на штрајк и правото на образование се две уставно загарантирани права, но во ситуација при судир на овие две права, според сите меѓународни документи и според Конвенцијата за правата на детето, предност се дава на правата на децата, што значи дека воспитно – образовниот процес не треба да трпи …

Прочитајте повеќе »

Владата го повикува СОНК да го прифати покачувањето на платите од 10%, учениците треба да се вратат во училиштата

Владата на Република Северна Македонија на денешната 40-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбите во основните и средните училишта предизвикана од штрајкот на вработените, а согласно одлуката на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Со заклучоците по оваа точка Владата го задолжи Министерството за образование и наука, …

Прочитајте повеќе »

Соопштение на Централен регистар во врска со упис на основање на Здружение Културен Центар Иван Михајлов – Битола

Централен регистар

Соопштение за медиуми на Централен регистар во врска со  упис на основање на Здружение Културен Центар Иван Михајлов Битола На ден 13.03.2019 година до Централен регистар од страна на лицето Љупчо Ѓоргиевски е доставена пријава за упис на основање на Здружение Културен Центар Иван Михајлов Битола. Како прилог докази кон пријавата …

Прочитајте повеќе »

Хелсиншки комитет ќе ја бара правдата во Стразбур откако обвинителството го повлече обвинението за Тамара

По преквалификацијата, која ја направи основниот јавен обвинител на завршните зборови во случајот за смртта на девојчето Тамара Димовска од Велес, во кривично дело за кое настапи апсолутна застареност за кривично гонење и ги сруши шансите за понесување одговорност за смртта на девојчето, кое почина чекајќи одлука од надлежните институции за …

Прочитајте повеќе »