Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Прилепските земјоделци можат да бидат спокојни – во вештачкото езеро ќе има доволно вода за наводнување на земјоделските површини

Пишува: Зоран Милошески Земјоделците, пред сѐ тутунопроизводителите од општина Прилеп, нема да имаат проблем со наводнување на земјоделските површини. Тоа значи дека во прилепското вештачко езеро ќе бидат акумулирани неопходните количини вода, кои ќе ги задоволат потребите за наводнување на површините засадени со земјоделски производи. Вака гласи информацијата која на …

Прочитајте повеќе »

Посебни правила за движење на автомобили и пешаци за време на Апостолската посета на Папата Франциск на нашата држава

Координативното тело за организирање на посетата на Папата Франциск на Република Северна Македонија, информира дека за време на Апостолската посета на Папата, на територијата на град Скопје и правецот од Меѓународниот аеродром Скопје до центарот на градот, ќе важат посебни сообраќајни правила за движење на автомобили, како и посебни правила …

Прочитајте повеќе »

Метла

Пишува: Сотир Габелоски Во овој момент е неизвесно дали и во колкава мера ќе заигра метлата, но многу е важно што како луѓе, како народ, како држава но и како индивидуалци, се научивме и охрабривме да казнуваме политики, политичари и партии. Добро е што започнавме да кажуваме „Стоп!“ за многу …

Прочитајте повеќе »

Време е политичките партии да почнат да се занимаваат со политика

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Во рамките на Уставите во современите демократии, политичките партии започнуваат да се појавуваат по 1945 година. Политичкото здружување, организирање и делување постои откако постои општеството. Но сепак, нивното институционализирање во политички партии е поврзано со развојот на претставничката демократија. Политичките партии имаат разни функции: помирување …

Прочитајте повеќе »

Гласот на тишината

Пишува: м-р Анита Ангеловска Претседателските избори оценети како слободни, фер и демократски, во кои граѓаните слободно ја изразија својата волја – се огласија најголемиот дел од медиумите и скоро сите релевантни и помалку релевантни фактори, домашни и меѓународни. Штабовите на двата претседателски кандидати прогласија историска победа, се заблагодарија на огромната …

Прочитајте повеќе »

Последниот круг на „Бихаќка“

Пишува: Зоран Милошески Првиот круг од претседателските избори, за двата најголеми политички субјекта, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, може да се оцени како поразителен. Му се бендисувало тоа некому или не, бројките кои се единствениот релевантен фактор за дефинирање на изборните победи и порази, недвосмислено го потврдуваат констатираното. Некој ќе рече дека …

Прочитајте повеќе »

Интелектуално воскреснување

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Карло Шмит, професор по политичка филозофија, социјалдемократ, еден од творците на Уставот на Сојузна Република Германија, уште пред повеќе од половина век напиша:„Тешко на државата, тешко на општеството кое не е способно да го истрпи интелектуалецот, човекот кој им ги кажува непријатните вистини”. Што е …

Прочитајте повеќе »

Професорке, животот ќе тече и после 5-ти мај!

Пишува: Зоран Милошески Животот во Република Северна Македонија, каков таков, ќе продолжи и после 5-ти мај. И после вториот круг на претседателските избори ќе зборуваме за тежок живот, за сиромаштија, криза, меѓусебно ќе се оговараме и ќе си ги вадиме очите. Напати ќе имаме “напад“ на оптимизам, па ќе наздравуваме …

Прочитајте повеќе »