Македонија

Вести и новости од Македонија.

Филипче во Новаци: Заедно да донесеме вистинска одлука на референдумот ЗА европска Македонија

Министерот за здравство, Венко Филипче, денеска беше во посета на општина Новаци. Зборувајќи на граѓанската трибина во Новаци, Филипче ги потенцираше придобивките за граѓаните од членството на Македонија во ЕУ и НАТО. Акцентирајќи ја поддршката што доаѓа од демократскиот, западен свет за Македонија, ги повика граѓаните да ја искористат оваа …

Прочитајте повеќе »

Спасовски: Светот ја подржува Македонија, да ја прифатиме подадената рака и обезбедиме иднина на нашите деца!

-Не смееме ниту во еден момент да ја пропуштиме овааа историска шанса , не смееме да дозволиме да не бидеме дел од овие историски процеси. Како граѓани на Република Македонија, без разлика на која партија и на која нација припаѓаме, без разлика во што веруваме, да не пропуштиме прилика да …

Прочитајте повеќе »

Почна школската година во музичкото училиште „Ордан Михајлоски-Оцка“

За учениците од Општинското основно музичко училиште „Ордан Михајлоски-Оцка“, денеска беше првиот училиштен ден. По тој повод, градоначалникот Илија Јованоски присуствуваше на симболичното одбележување на новата школска година, кое со музичка програма се одржа во просториите на училиштето. На сите 360 ученици, колку што посетуваат настава во музичкото училиште, градоначалникот …

Прочитајте повеќе »

Негување на посебностите и традициите на Власите е придонес кон концептот „Едно општество за сите“

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска прими делегација на заедниците на Власите во Република Македонија со претставници на Заедницата „Браќа Манаки“ од Битола, од Демократскиот Сојуз на Власите, како и други претставници на заедниците на Власите во нашата земја. Параскева Петровска, долгогодишен новинар и уредник на Редакцијата …

Прочитајте повеќе »

Во Црна Гора најголем инвеститор е НАТО, во Македонија – Бахамите

Можат ли македонските граѓани да очекуваат зголемен обем странски инвестиции, а следствено на тоа и отварање нови работни места доколку успее референдумот за прифаќање на договорот со Грција, што би резултирало со забрзано зачленување на земјава во НАТО е прашање што заслужува внимание со оглед на тоа што се наближува …

Прочитајте повеќе »

Потребна е реформа на академијата на судии и јавни обвинители

Со презентацијата на судијата Драгомир Јорданов, поранешен долгогодишен директор на бугарската Акедемија за судии и Јавни обвинители, беше отворена работата на петтата седница на Советот за имплементација на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор (2017 – 2022), со која раководеше министерката за правда Рената Дескоска. Говорејќи за клучните наоди и …

Прочитајте повеќе »

Сугарески: 70 милиони евра за изградба и реконструкција на локалните патишта

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска оствари работна посета на општина Охрид, каде оствари средба со градоначалникот на општина Охрид, Јован Стојаноски. На средбата, министерот Сугарески и градоначалникот Стојаноски разговараа за инфраструктурните проекти што се реализираат во општина Охрид, а се од огромно значење за економскиот развој на …

Прочитајте повеќе »

Кралството Данска ја поддржува Македонија во процесот за интеграција во Европската унија и во НАТО

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска се сретна со Андрес Кристиан Хоугард, амбасадор на Кралството Данска, акредитиран за Македонија. Амбасадорот Хоугард пренесе задоволство од Данска, како е поставена Македонија во процесите што водат кон отворање на преговорите со Европската унија и кон членство на нашата држава во …

Прочитајте повеќе »