Македонија

Вести и новости од Македонија.

МКЦ, Зоолошката градина и „Водовод и канализација“ добиваат нови директори, Богоев реагира

Градоначалничката Данела Арсовска ги смени в.д. директорите на Младинскиот културен центар (МКЦ), ЈП „Водовод и канализација“ и Зоолошката градина. На директорката на ЈП „Комунална хигиена“ ѝ го продолжи мандатот, информираа од Град Скопје. За нов директор на ЈП „Водовод и канализација“ е назначен Драган Илиевски, а досегашниот директор Марјанчо Митовски, …

Прочитајте повеќе »

Ревизијата за правосудството откри реформи само на хартија

Државниот завод за ревизија утврдил дека само 52 отсто од мерките за реформа во правосудството се реализирани, а искористени се и само 20 проценти од планираните буџетски средства. Од вкупно 130 мерки, кои биле предвидени во Стратегијата за реформи во правосудниот сектор 2017-2022 година и Акцискиот план, целосно се реализирани само 52 …

Прочитајте повеќе »

Преку „алијанса за Европа“ ќе се туркаат уставните измени

Али Ахмети повикува на фронт за забрзување на патот кон ЕУ. Надежите се дека „Огнената група“ нема да им ги помати плановите и дека поддршка ќе се добие и од Алијанса за Албанците. Дилемата дали Алијанса за Албанците ќе стане дел од владината коалиција и дали ќе се обезбеди парламентарно мнозинство за …

Прочитајте повеќе »

Потпишан договорот со ЕБОР за изградба на современи депонии за пет македонски региони

По долгогодишно одложување на изведбата на регионални депонии по европски стандарди, Македонија денеска го потпиша договорот за обезбедување на заем од 55 милиони евра за воспоставување на регионалните системи за управување со цврст отпад во Југоисточниот, Вардарскиот, Пелагонискиот, Југозападниот и Полошкиот регион. Средствата се обезбедени од Европската банка за обнова …

Прочитајте повеќе »

Влада: Разрешен директорот на Управата за извршување на санкциите, Старото училиште во Љубојно ќе се адаптира во Центар за промоција на македонскиот јазик

На денешната 119-та седница, Владата ја разгледа Информацијата за изработка на Проект за реконструкција и ревитализација на Старото училиште „Димитар Влахов” во село Љубојно и за негова адаптација во Центар за промоција на македонскиот јазик. Имајќи ги предвид вредностите на Старото училиште „Димитар Влахов” во селото Љубојно, надлежната установа НУ …

Прочитајте повеќе »

Да нема забуни – учебната година во средните училишта завршува на 9 јуни

Изминативе денови во јавноста, првенствено на социјалните мрежи, се поведе дебата за наводно продолжување на учебната 2022/2023 година во средните училишта. За да нема забуни, ја објавуваме Одлуката на Министерството за образование и наука, потпишана од министерот Јетон Шаќири а објавена во Службен весник на РСМ на ден 12.01.2023 година, …

Прочитајте повеќе »

Контраспин: Најголемите енергетски капацитети не се направени ниту од ВМРО-ДПМНЕ, ниту од СДСМ

Од големите базни производители на електрична енергија со голем капацитет, ниту една политичка партија во изминатите 32 години не била посветена онака како што тоа било направено во времето кога со земјата владееле и управувале кадри од Сојузот на комунистите на Македонија. ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не биле посветени ни половина, …

Прочитајте повеќе »

Претседателот Пендаровски учествуваше на панел сесијата „Во одбрана на Европа“ на Светскиот економски форум во Давос

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на Светскиот економски форум во Давос, денеска се обрати на панел сесијата „Во одбрана на Европа“, на која говореа и Анджеј Дуда, претседателот на Република Полска, Гитанас Науседа, претседателот на Република Литванија, како и Хозе Мануел Алваерез Буено, министер за надворешни работи, ЕУ …

Прочитајте повеќе »